В м’ясному
павільйоні Гадяцького ринку торгують підприємці. Збоку поставлено два столи для
господарів, які продають власноруч вирощену продукцію. За
столом стоять жінка і молодий чоловік з Вельбівки. Кажуть, що цього року
на паї отримали 350 кілограмів зерна пшениці, змішаної з ячменем і мішок
кукурудзи. Привезли торгувати порося
вагою 150 кілограмів. Наступного року брати молодняка не хочуть, тільки що для своє родини, «…на продаж – ні, ні в якому разі, не вигідно»,
- запевняє жінка.
Поруч з ними стоїть
стіл з м’ясом, яким торгують молоде подружжя Півоварів з Ручок. Їм допомагає 58 річна жінчина мати
Любов Батьківська. Розповідають, що вирощувати порося на продаж не вигідно. «Отримали
пай 800 кілограм зерна, всю свою картоплю вклали. Більш, ніж тонну зерна скормили, - бідкається
Наталія. - «Виростили 130 кілограмів за
дев’ять місяців. Думали собі залишити, так корова пішла в запуск, а молоді жили за рахунок молока, продавали на місцевому
базарі. Цими ж грошима сплачували за опалення та електроенергію. Обоє стоять на
біржі. Тепер нема за що жити. Собі на харчі залишать те, що не продадуть.
Віддавати за
безцінь «шабаям» не хочуть. Зараз в Гадяцькому районі дають за живу вагу по 8-10
гривен за кіло. – Привезти на базар теж
не дурно, - обурюється Наталія. Ледь доїхали, дороги не чищені. 42 гривні віддай за містове, 50 – за довідку,
35 – аналіз, 50 – дорога. І зовсім не відомо, чи й ще продамо. Сало Півовари продають за 10-25 гривень,
м'ясо – 45 гривень , ребрину – за 30 гривень за кіло.
|